Taşralı insan ne demek?
I. ve sıfat. Köyde doğup büyüyen kişi: İstanbullu olan köy sakini (Yusuf Z. Ortaç). Şehirli görünme gururu, İstanbullu şehir kızının edindiği ilk kötü alışkanlıktı ve birkaç hafta sonra babasının ve annesinin yeni hayata kendisi gibi uyum sağlayamadığını ve taşrada kaldıklarını anlayınca sinirlenmeye başladı (Refik H.
Taşralı ne?
[1] Taşradan gelen, yabancı bir adam.
Taşranın anlamı nedir?
“Ülke” kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Bir ülkenin başkenti veya büyük şehirleri dışında kalan tüm yerler dışsal olarak kabul edilir.
Taşra hayatı ne demek?
Bu kelime günümüzde de geçmişte olduğu gibi aynı anlamda kullanılmaktadır. “Kırsal” kelimesi, yoğun nüfuslu bölgelerden uzakta bulunan köy ve kasaba gibi yerleşim yerlerini ifade eder.
Taşralı kimin?
Taşralı, Nurettin Topçu’nun 1952-1958 yılları arasında yazdığı öykülerden oluşuyor. Bu kitap, özünde bir fikir adamı olan Topçu’nun sanatçı kişiliğini ortaya koyuyor.
Taşra örgütü nedir?
Kelimenin tam anlamıyla “dışarı” anlamına gelen “vilayet” kelimesi, Osmanlı döneminde idari olarak merkezi yönetimin, yani başkentin dışında olan yerleri ifade ediyordu. Osmanlı İmparatorluğu’nda merkezin dışında idari birimlerin oluşumu kuruluş dönemine kadar uzanmaktadır.
Varoşun anlamı ne demek?
Kelimenin tam anlamı gecekondu mahallesidir.
Taşra ne demek eski Türkçe?
Ülke dışarısı anlamına gelir. Günümüzde büyük şehirlerin dışındaki yerler için kullanılır. Eski bir metinde şöyle denir: “Taşlı (dış) zemin ona zarar verdi.” İfade geçicidir. Taş yer sürgün anlamına gelir.
Türkiye’de taşra neresi?
Bu nedenle, merkez dışındaki tüm bölgelere il denir. Bakanlıklar ve alt sekreterlikler de dahil olmak üzere, merkez dışındaki tüm yerlere de il denir.
Taşra erkeği ne demek?
Manzara; yerinden edilme, ürkütücülük ve dışlanma ile tanımlanan sıkıntı hali, gecekondu mahallelerinin şehrin dış mahalleleri olarak temsili ve bu temsile bağımlı olan kenar mahallelerdeki erkekler üzerinden değerlendiriliyor.
Kırsal biri ne demek?
Kırsal alan veya kırsal bölge, nüfus yoğunluğunun demografik olarak düşük olduğu ve üretimin endüstriyel nitelikte olmaktan ziyade tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu coğrafi ve insani olarak sınıflandırılmış bir yer veya bölgedir.
Taşranın kökü nedir?
İl – Nişanyan Sözlüğü. “Dışarı” anlamına gelen Eski Türkçe “taşra” kelimesinden türemiştir. Bu kelime “dış” anlamına gelen Eski Türkçe “taş” kelimesinden türemiştir ve Eski Türkçe +rA ekine sahiptir.
Taşra ne demek örnek?
Bu kelime şehir merkezinden uzakta bulunan kasaba ve köyler için kullanılır. Bunun dışında “taşra” kelimesi birçok genel ifade ve deyimde de kullanılır. Örneğin, Osmanlı İmparatorluğu’nda “taşraya git” ifadesi, görevden alınan veya sürgün edilen memurlar için kullanılırdı. Şehir sakinlerine “taşralı” denirdi.
Taşra sıkıntısı ne demek?
Türkiye’de giderek sıkıcı hale gelen, merkeze göre canlılığını ve yaşam belirtilerini kaybeden, bağnazlığa sürüklenen il denilen bir bölgenin öyküsünü anlatıyor.
Taşra ne demek ekşi sözlük?
Yaygın söylemde, İstanbul’un dışı anlamına gelir. “Dış” kelimesinin eski telaffuzundan türemiştir, “taş” dış anlamına gelir. Saray dilinde, İstanbul’un dışı anlamına gelir.
Taşra personel ne demek?
Bazı pozisyonlar “ulusal veya merkezi hükümet”e atıfta bulunur. “Merkez” terimi bakanlığın/müsteşarlığın/genel müdürlüğün merkez binasını ifade ederken, “il” terimi bu ana binanın dışında kalan kamu kurumlarını ifade eder. “Ülke” olarak yazılan her yer ilçe veya köy değildir. Bazen bir il birimi bile bir il olabilir.
Taşra ne demek örnek?
Bu kelime şehir merkezinden uzak kasaba ve köyler için kullanılır. Bunun dışında “taşra” kelimesi birçok genel ifade ve deyimde de kullanılır. Örneğin, Osmanlı İmparatorluğu’nda “taşraya git” ifadesi, görevden alınan veya sürgün edilen memurlar için kullanılırdı. Şehir sakinlerine “taşralı” denirdi.
Taşra sıkıntısı ne demektir?
Türkiye’de giderek sıkıcı hale gelen, merkeze göre canlılığını ve yaşam belirtilerini kaybeden, bağnazlığa sürüklenen il denilen bir bölgenin öyküsünü anlatıyor.
Taşraya çıkmak ne demek?
Burada “vilayet” kelimesinin kullanımıyla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, Osmanlı Türkçesinde “taşraya gitmek” ve “taşraya göndermek” ifadelerinin sarayla ilişkiyi kesmek ve saray dışında görevlendirilmek anlamına gelmesidir.