Şeşhane ne anlama gelir?
Eskiden topların iç yüzeyi “boru” gibi pürüzsüzdü. Daha sonra top namlularına çıkıntılar, çizgiler veya “oluklar” açılırdı. Altı düğümlü oluğa “şeşhane” denirdi, yani “6 parça”. Bir adam bir top yaptı, bunun yarısı eski tip “kaval”dan (topsuz) ve üst kısmı “şeşhane”den (toplu) yapılırdı.
Altı kaval üstü şişhane hikayesi ne demek?
“Altı kaval, şeşhane üstü” ifadesi, birlikte kullanılan ancak hiçbir şekilde uyum sağlamayan parçalar için kullanılır. Genellikle uyumsuz kıyafetler için kullanılan bir ifadedir. “Altı kaval, şeşhane üstü” ifadesi, alt ve üst kısımlar arasındaki uyumsuzluğa dikkat çeker.
Şişhane ismini nereden almıştır?
Farsçada “altı” anlamına gelen “şeş” kelimesinden gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İstanbul’un kentsel alanlara bölünmesi başlatıldı ve çalışmalar Beyoğlu belediyesinin bulunduğu kısımdan başladı. “Şeşhane” zamanla “Şişhane” oldu. Bu alan aynı zamanda “altıncı bölge” olarak da adlandırıldı.
Şeşhane mi şişhane mi?
İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Şişhane ilçesinin asıl adı Şeşhane’dir. Zamanla Şişhane oldu.
Altı şişhane üstü gümüşhane ne demek?
O zamanlar bu ifade “Altı Kaval Üstü Şeşhane” olarak telaffuz ediliyordu. Altı Kaval Şişhane ne anlama geliyor? Altı Kaval Şişhane alakasız durum, uyumsuz kıyafetler ve uyumsuzluk anlamına geliyor.
Şepik ne anlama gelir?
Şırnak ve ilçelerinde erkek giyimi genellikle şal-sepik, kadın giyimi ise dressan (entari)’dır. Ancak bu giyimler giderek takım elbise ve diğer kadın giyimleriyle yer değiştirmektedir. Yaşlı erkekler ve orta yaşlılar çoğunlukla şalvar ve ceket giymektedir.
Üstü şişhane altı memişhane ne demek?
AÇIKLAMA: Altı Kaval, Üst Şişhane (Şeşhane) Kıyafetlerini kombinleyemeyen ve uyum sağlayamayanlara söylenmiş bir deyimdir.
Kaval ve şişhane neyin türleridir?
İstanbul’un ilçelerinden biri olan Şişhane’nin eski adı Şeşhane’ydi. “Şeş” altı, “hane” ise üretim işinin sonu anlamına geliyordu. Buradaki altı rakamı top ve tüfeklerdeki yiv sayısını ifade ediyor. Bilindiği üzere yivsiz tüfek ve toplara kaval denir.
Eminönü adı nereden gelir?
Tamamen İstanbul şehrinin tarihi çekirdeğini oluşturan şehir surları içinde yer alır ve merkezi bölgenin en yoğun alanlarından birini temsil eder. Osmanlı döneminde, Deniz Gümrük ve Gümrük İdaresi burada bulunduğu için Eminönü olarak adlandırılırdı ve Fatih ilçesiyle birlikte Cumhuriyet’in ilk yıllarında İstanbul’un merkez ilçesi haline geldi.
Şişli adı nereden gelir?
İlçe adının kökeni hakkında en yaygın görüşe göre, ilçenin günümüze kadar gelen adı, şişçilik mesleğiyle uğraşan “Şişçiler” adlı bir ailenin burada yaptırdığı ve zamanla “Şişliler Konağı” olarak anılan “Şişçilerin Konağı”ndan gelmektedir.
Ayazağa adı nereden gelir?
Ayazağa ilçesi adını Orta Asya Kıpçak Türklerinden Eksük oğlu Artuk, İlgazi oğlu Artuk, İlgazi oğlu Ayaz soyundan gelen Ayaz Paşa’nın torunu Ayaz Ağa’dan almaktadır. Ayaz Ağa İstanbul’da doğmuştur. İlçenin 300 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmektedir.
Şeşhane ne demek?
Uda benzeyen, uzun kollu, perdesiz telli bir çalgı.
Şişhane kimin eseridir?
Şişhane’de Yağmur Yağdı, Haldun Taner’in 1953 yılında yazdığı aynı adlı öyküsü ve kitabıdır. Kitaba adını veren öyküde, kaza mahallinde bulunanlar ve kazaya karışanlar ve onların yaşamları, Şişhane’de meydana gelen bir kazada yaralanan belediye atının bakış açısından anlatılmaktadır.
Şişhane Beyoğlu mu?
Şişhane, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir ilçedir.
Üstü şişhane ne demek?
AÇIKLAMA: Altı Kaval, Üst Şişhane (Şeşhane) Kıyafetlerini kombinleyemeyen ve uyum sağlayamayanlara söylenmiş bir deyimdir.
Şirvan ne anlama gelir?
Şirvan; Farsça kökenli bir kelimedir ve emlak sektöründe çatı katlarında veya dükkanların üstünde bulunan odaları ifade eder. Çoğunlukla alçak tavanlı düz odalar, iyi çatı tasarımına sahip evlerde kullanılabilir.
Şaziye ne anlama gelir?
Şaziye isminin kökeni Arapçadır. Bu isim Arapça köklerden türemiştir ve “mutluluk” ve “sevinç” anlamına gelir.
Şaşkın ne anlama gelir?
Sürpriz, hayvanlarda ve insanlarda beklenmedik bir olaya tepki olarak ortaya çıkan kısa bir zihinsel ve fizyolojik durumdur. Sürpriz herhangi bir değerde deneyimlenebilir; yani nötr/hafif, hoş, nahoş, olumlu veya olumsuz olabilir.