Kent politikası ne demek?
Toplumun birbirleriyle sağlıklı ilişkiler kurması için en önemli araçlardan biri kentsel politikadır. Kentsel politika, belediyelerin kentsel alanları en iyi şekilde yönetmek için gerçekleştirdiği politik ve yerel faaliyetleri ifade eder.
Kentleşme politikası dersi nedir?
KENTLEŞME POLİTİKASI VE HUKUKU Kamu Yönetimi Bölümü mezunlarının büyük çoğunluğunun gelecekte kent yöneticisi olması beklendiğinden, bu öğrencilere kent tanımı ve kapsamı, kentleşme sorunları ve çözümleri, kentleşme politikası ve kent hukuku gibi konularda temel bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.
Kentin tanımı nedir?
Kent; toplumsal, siyasal, yönetsel ve ekonomik mekanların tüm yurttaşlara açık olduğu bir yaşam alanıdır1. Kent kavramı; kentli insanı çevreleyen ve etkileyen tüm boyutları içerir. Ayrıca geniş bir bağlamda tanımlanması gereken bir niteliğe sahiptir.
Kent yönetimi ne demek?
Kent yönetimi, kent sakinleri için yaşanabilir alanlar yaratma çabalarının bütünüdür (Kaya vd., 2007: 32). Kent yönetimi, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.
Kent ekonomisi ne demek?
Kentsel ekonomi, şehirlerin ekonomik yapısını, işleyişini ve gelişimini izleyen bir ekonomi dalıdır. Nüfus dinamikleri, işgücü piyasası, konut piyasası, altyapı, ulaşım, endüstri ve ticaret ve kamu politikası gibi faktörler kentsel ekonominin çalışma alanlarıdır.
Kent hakkı neleri kapsar?
Kentsel hakların içeriğine baktığımızda konut, barınma, altyapı, eşit fırsatlar ve katılım hakları gibi kent hakkını destekleyen temel unsurları görebiliriz.
Kentleşme türleri nelerdir?
Kentleşmenin türleri: Fiziksel kentleşme.
Kentleşmenin sonuçları nelerdir?
Nüfus artışı ve sanayileşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan kentleşme olgusu beraberinde birçok sorunu getirmiştir. Kentleşmenin stres, gürültü ve artan kira bedelleri gibi sosyoekonomik etkilerinin yanı sıra hava kirliliği ve su kirliliği gibi olumsuz çevresel etkileri de bulunmaktadır.
Kentleşme nedenleri nelerdir?
Kentleşmenin nedenleri dört gruba ayrılabilir: ekonomik, teknolojik, politik ve sosyo-psikolojik. Bu faktörlerin her biri birbiriyle ilişkilidir ve birbirini etkiler (Keleş, 2006: 31-36).
Kentin diğer adı nedir?
Şehir veya kasaba en büyük yerleşim yeridir.
Kent öğeleri nelerdir?
Kentsel kimliğin kaynakları arasında coğrafi ve mekansal özellikler, tarih, sosyal ve kültürel özellikler, nüfus karakteri, üretim ve tüketim biçimleri, iklim ve tabii ki yaşamı belirleyen tüm değerler yer alır. Kent oluşumunun tüm yönleri aynı zamanda o kentin kimliğinin göstergeleridir.
Kentin anlamı ne?
Şehir, tarım dışı büyük yerleşim yeri anlamına gelir.
Kent kuramı nedir?
Kent teorileri; Kentlerin oluşumunu, gelişimini ve yönetimini sistematik olarak açıkladıkları için kent sosyolojisinin temel taşlarından biridir. Bu çalışmanın amacı, kentlerin mekânsal, politik, ekonomik ve toplumsal gelişimlerini tarihsel olarak açıklayan kent teorilerini incelemektir.
Türkiye’de kaç tane kent konseyi var?
Bu nedenle, şu anda yaklaşık 1.400 belediyenin bulunduğu Türkiye’de, kent konseylerinin sayısı şimdiye kadar sadece 400 civarına çıkmıştır. Kent konseyleri, başlangıçta yerel seçimlerde seçilen belediye başkanının daveti üzerine toplanır.
Kent pazarlaması nedir?
Şehir pazarlaması; Turistleri, yeni yerleşimcileri ve yatırımcıları çekmek için şehirlerin değerini ve çekiciliğini artırmaya yönelik iletişim önlemlerini içerir. Ürün ve hizmetler için önemli olan markalaşma, şehirler için de önemli bir özellik haline gelmiştir.
Kent planlaması kavramı nedir?
Şehir planlaması, aynı zamanda kasaba planlaması olarak da bilinir, metropol alanların organizasyonuna odaklanır; konut gelişimi ve kullanımı, kamu yararı ve çevre tasarımı gibi teknik ve politik konularla ilgilenen bir mimarlık dalıdır.
Devlet politikası ne demektir?
Kamu düzeni, devletin idari organlarının, sınıf meselelerine ilişkin olarak devletin hukuki ve kurumsal geleneklerine uygun olarak temel rehberliğidir. Kamu düzeninin temeli, ulusal anayasal kanunlar ve yönetmeliklerdir.
Kent kentleşme ne demek?
Kentleşme, kente göç eden bireyin ya da kentte yaşayan nüfusun değişim sürecini ifade etmekte olup toplumsal, kültürel ve ekonomik özellikleriyle ele alınmaktadır.
Kent yasası nedir?
Bu teorinin temeli, ülke nüfusunun bir veya iki merkezde yoğunlaştığı ve ülke kaynaklarının bu merkezler tarafından kullanıldığı fikridir. Bu teori özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için geçerlidir. Kolaylık ve sermaye kıtlığı gibi faktörler tek bir büyük şehrin oluşumunu haklı çıkarır.