Bihaber olmak nedir?
Türkçede yaygın olarak kullanılan bir terim olan “bihaber” kelimesi “cahil” anlamına gelir. Kelimenin kökeni Farsça olup “bi” (olumsuzluk eki) ve “haber” (bilgi, enformasyon) kelimelerinden oluşur. Başka bir deyişle, cahil bir kişi veya durumun bir şey hakkında habersiz veya belirsiz olması anlamına gelir.
Bihaber ne demek TDK?
TDK’ya göre bunun farkında olmayıp bilinçsizce hareket edenlere cahil deniyor.
Bihaber nasıl okunur?
Sıklıkla yanlış yazılan bazı kelimeler. Yazım hataları. Doğru yazım
Senden bihaber ne demek?
Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin anlamı “cahil, ilgisiz” olarak ifade edilmektedir.
Birhaber nasıl?
TDK’ya göre, oblivious kelimesinin doğru yazımı “oblivious”tur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Bihaber hangi dilden?
cahil – Nişanyan Sözlük. Farsça bī-χabar بیخبر, “cahil” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Farsça bī “yoksunluk edatı” ve Arapça χabar خبر’nın bir bileşiğidir.
Bihaberken ne demek?
Kubbealtı Sözlüğü (ﺑﻰﺧﺒﺮ) sıf. (bі-ḫaber ile bі- ve ar. ḫaber’i olumsuzlar) Cahil, bilgisiz: “Dünyadan habersiz.” Bazı kimseler geçim sıkıntısından korkarlar / Rahatlıktan habersizdirler. (Câhit S.
Bihaber ayrı mı bitişik mi?
Türkçede kullanılan birçok kelime telaffuz ve yazım farklılıklarından dolayı yanlış yazılmıştır. Bu kelimelerden biri de “unutmak”tır.
Bihakkın ne demek?
Arapça kökenli bir kelime olan bihakkın kelimesi Türkiye’de günlük hayatta pek kullanılmaz. Ancak birçok farklı kitapta doğru veya uygun ve doğru gibi anlamlarla kullanılır.
Hatırım mı hatrım mı?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Uğruna” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Hatri” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “Hatırı”dır.
Küfür etmek nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı “küfür” olan sözcüğün doğru kullanımı “sövmek”tir.
Tıbba mı tıpa mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Tıpa” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “Tıbba”dır.
Bîçâre ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu’na göre çaresiz kelimesi; yoksul, aciz anlamına gelmektedir.
Sana biat etmek ne demek?
Fıkıhta biat; devlet başkanını seçip atamak ve İslam hukuku çerçevesinde ona bağlılık göstermek, bunu ifade ve temsil etmek üzere el sıkışmak ve sözleşme yapmak demektir.
Güzelsin vesselam ne demek?
Vesselam, Osmanlı Türkçesinde konuşmaların ve cümlelerin sonunda kullanılan bir kelimedir. Kelimenin tam anlamıyla “işte bu” ve “artık bitti” anlamına gelir.
Bîçâre ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu’na göre çaresiz kelimesi; yoksul, aciz anlamına gelmektedir.
Bihaberken ne demek?
Kubbealtı Sözlüğü (ﺑﻰﺧﺒﺮ) sıf. (bі-ḫaber ile bі- ve ar. ḫaber’i olumsuzlar) Cahil, bilgisiz: “Dünyadan habersiz.” Bazı kimseler geçim sıkıntısından korkarlar / Rahatlıktan habersizdirler. (Câhit S.
Esbab olmak ne demek?
Esbab kelimesinin “bir şeye sebep olan kimse” anlamında kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Esbab kelimesi “sebep” veya “bir şeye sebep olma” anlamında kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. “Esbab” denildiğinde “sebep” ve “sebepler” anlamına geldiği söylenebilir.
Bezm olmak ne demek?
geçişsiz f. (Eski Türkçe bez-mek ‘üşümekten titremek’) (-in) Yeteri kadar almak, yorulmak, sıkılmak, bıkmak: Hem okudum, hem yazdım / Yalan dünya, senden bıktım (Karacaoğlan).