İçeriğe geç

Sivasta Kaç Tane Alevi Köyü Var

Sivas’ta en çok Alevi hangi ilçede?

Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.

En çok Alevi hangi ilde?

Türkiye’de Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde olup, toplam 548 köy bulunmakta olup, bunların 57’si karma köydür.

Siva’da ne kadar Alevi var?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Sivas Çepni Alevi mi?

Günümüzde Karadeniz bölgesine yerleşen Hepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebine mensupken, Batı Anadolu ve Rumkale’den gelen Hepniler ise Alevi mezhebine mensuptur.

Sivaslıların soyu nereden gelir?

Şehrin sakinleri, bölgeyi farklı zamanlarda yöneten devletler tarafından yerleştirilen Türkmenlerden gelmektedir. Daha sonraki zamanlarda, Kafkas göçmenleri yabancı bir unsur olarak kabul edilebilecek tek topluluktu ve Osmanlı hükümeti tarafından şehir bölgelerine yerleştirildiler.

Sivas’ın en büyük köyü neresi?

Sivas’ın Şarkışla ilçesinin en büyük köyü Samankaya’yı ziyaret ediyoruz. 🛣️ “Usta Ellerin Hikayesi”nde.

Türkiye’de Alevi olmayan il hangisi?

[6] Bu çalışmada iddia edildiği gibi Hakkari, Van, Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmamakta, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde ise Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.

Sivas Alevileri Türk mü?

Sivas Alevilerinin önemli bir kısmı Türkmen’dir.

Aleviler en çok hangi ismi koyar?

Erkeklerde en çok tercih edilen isim Ali iken, kadınlarda ise Fatma ismi ön plana çıkmaktadır. Özellikle tek veya çift isimli kişilerde Ali isminin daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu da Alevilerin çocuklarına isim koyarken Ehl-i Beyt ismini önceliklendirdiğini göstermektedir.

Rize’de Alevi var mı?

Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.

Sivas şarkışla Alevi mi?

Bu sayıma göre ilçenin toplam nüfusu 43.788’dir. Bunların 3.250’si Alevi, geri kalanı Sünni’dir. Yüzde olarak ifade edersek %89’u Sünni Hanefi, %3’ü Sünni Şafi ve %8’i Alevi’dir.

Sivas Hafikliler Alevi midir?

Sözlü gelenekten aldığımız verilere göre Beydili köylüleri kendilerini Oğuz Beydili aşiretinin ve Sıraç aşiretinin mensubu olarak görmektedirler. Köyün tamamı Anadolu Aleviliğine mensup Anşa Bacılı Alevilerinden oluşmaktadır.

Çepniler laz mıdır?

Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.

Çetmi kime denir?

Balıkesir ile Aydın arasında gruplar halinde yaşayan ve Rize-Trabzon Dağları’nda nadiren rastlanan Çepni veya Çetmi köylerindeki Karadeniz Hepnileri hemen hemen tamamen Sünni’dir. Batı Anadolu Hepnileri ise tamamen Alevi’dir ve Çetmi olarak adlandırılırlar (Eröz, 1990: 18).

Çepniler Alevi mi Sünni mi?

Karadeniz bölgesinin çoğunluğu Sünni olmakla birlikte Alevi gruplar da bulunmaktadır. Prof. Dr. İrene Melikoff, Hacı Bektaşi Veli ve ilk öğrencileri Kadıncık Ana ve Abdal Musa’nın da Çepni olduğunu yazmaktadır.

Sivas Kangal Yaylacık Köyü Alevi mi?

Sivas / Kangal Yaylacık köyü, 1990’lar. Alevi köyü.

Sivas Doğanşehir Alevi mi?

Doğanşehir’in yerleşik nüfusu olarak bilinen ve bölgenin en büyük Alevi topluluğunu oluşturan Balıyan aşireti, Ağuiçen Dergâhı’na bağlı kişilerden oluşmaktadır.

Divriği’nin kaç Alevi köyü var?

Şimdi yerel kaynaklar, CHP’li Divriği belediye başkanının 19 Nisan mektubunu kamuoyundan gizli tutup tutmadığını merak ediyor. 17.000 nüfuslu ilçenin merkez nüfusunun yüzde 60’ı ve 6.000 kişinin yaşadığı 109 köyün 95’i Alevi.

Sivas şarkışla Alevi mi?

Bu sayıma göre ilçenin toplam nüfusu 43.788’dir. Bunların 3.250’si Alevi, geri kalanı Sünni’dir. Yüzde olarak ifade edersek %89’u Sünni Hanefi, %3’ü Sünni Şafi ve %8’i Alevi’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir